Foto: Karel Zwaneveld / Download persfoto
Interview Volkskrant: ‘Een beetje lief en een beetje stoer‘ (15 juli 2011)
Recensie Volkskrant: ‘Ontroerende vertolking van een eigenwijze identiteitscrisis’ (11 januari 2012)
Download lesbrief voor basisscholen (groep 1 t/m 8): Lesbrief De beer die geen beer was
Winnaar Okapi Liedprijs 2012

Een muziek theatervoorstelling, boek en cd voor kinderen en volwassenen van 6 tot 88 jaar, gebaseerd op het boek ‘The Bear That Wasn’t’ van Frank Tashlin (1946) door Anneke van Giersbergen en Martijn Bosman.

NU.nl: ‘Eigenwijze Man, tevens het leukste nummer op de cd bij het boek’

Het is lente. De beer wordt wakker uit zijn winterslaap en loopt slaperig de grot uit. Zijn mond valt open: Waar zijn de bomen, de bloemen, het water? Wat is er gebeurd? Wie heeft er een fabriek bovenop zijn grot gebouwd?

Voor zijn neus staat een man die boos roept dat hij aan het werk moet. Niemand gelooft hem wanneer de beer zegt dat hij altijd al een doodgewone alledaagse onopvallende beer is geweest. Ze vinden hem een rare man die een scheerbeurt nodig heeft en een bontjas draagt. Want ja, echte beren dragen kleren en een hoedje, slapen in een kooi en balanceren op een fietsje. Ze willen dat hij aan de slag gaat in de fabriek. Hoe lang moet je volhouden als je weet dat je gelijk hebt? Ben je eigenwijs als je weet dat je gelijk hebt? Hoelang hou je vol als iedereen je koppig vindt? Wanneer ben je koppig en wanneer heb je gelijk?

Volkskrant: ‘Een beetje lief en een beetje stoer’ en ‘Ontroerende vertolking van een eigenwijze identiteitscrisis’

Productiehuis ON heeft samen met Literair Productiehuis Wintertuin het boek van Disney tekenaar Frank Tashlin opnieuw uitgegeven. Het boek bevat naast de originele tekeningen van uit 1946 ook de cd met de liedjes uit de voorstelling. De nieuwe vertaling is gemaakt door Dennis Gaens en is verkrijgbaar na afloop van iedere  show en op de website www.debeerdiegeenbeerwas.nl

Musicfrom: ‘prachtig’ en Gelderlander: ‘Prentenboek wordt muzikale berenfabel’

Een project van productiehuis Oost-Nederland (ON) ism Wintertuin en Generale Oost

Regie: Jellie Schippers
Dramaturg: Dorine Cremers
Animaties: Rudy Simon
Decor: Ykje|Durk
Kostuum: Femke Ratering
Lichtontwerp: Hans Boer
Licht/beamertechniek: Niek Das
Geluidstechniek: Erik-Jan Dodd